Вгору

Автоматизація харчової промисловості

ГлавнаяНовини Автоматизація харчової промисловості

Автоматизація харчової промисловості

Конкуренція в харчовій промисловості одна з найвищих в бізнес-середовищі. Не можна просто виробляти унікальний товар або підтримувати бездоганну якість і залишатися в лідерах продажів. Завжди знайдуться ті, хто реалізує такий же товар з новим підходом. У цій сфері немає місця зволіканню і помилокам. Чіткої структури організації харчової промисловості допомагають досягти системи автоматизації обліку і управління підприємством.

 

 

Складнощі галузі харчової промисловості

 

Незважаючи на більш простий технологічний процес, обладнання, а також відносно короткий цикл виробництва порівняно з машинобудуванням, автоматизація підприємств харчової промисловості не простіша.

 

Існує цілий ряд обставин, що впливають на складність організації управління харчовим виробництвом і які потребують комплексну автоматизацію процесів:

 

  • Точність в закупівлях і виробництві. Для мінімізації збитків через псування сировини, потрібен чіткий розрахунок при закупівлях і ретельне планування харчового виробництва. В іншому випадку, при надлишку товар зіпсується, а при нестачі — підприємство отримає штраф від торгових представників. Також варто враховувати тривалість виробництва деяких виробів харчової промисловості, планування приготувань і реалізації яких ведеться за 2-3 місяці.
  • Складна логістика. Сировину необхідно якомога раніше відправляти на виробництво, а продукт — відвантажувати для поставки. Не можна затримувати де-небудь швидкопсувний товар. Так, для доставки продукції харчового виробництва в одну торговельну точку, її передачу, завантаження нереалізованих залишків і оформлення документів зазвичай відводиться не більше півгодини. А таких точок збуту може бути кілька сотень в один період часу, не кажучи вже про територіальному охопленні за межами одного міста.
    Окремим завданням може стати потреба роздільного зберігання і переміщення певного виду товарів.
  • Суворий документообіг. Автоматизація харчової промисловості вкрай важлива і в розрізі регулярного документального супроводу руху сировини і готової продукції, що вимагає бездоганного утримання. Починаючи від контролю якості і сертифікації товару, закінчуючи масивами відвантажувальних документів, які потрібно в найкоротші терміни і належному для кожної роздрібної мережі вигляді роздрукувати, завізувати і передати з водієм.
    Сюди ж можна включити особливість тривалих договорів з продавцями, де будь-яке відхилення від контракту за термінами, якістю або обсягу товарів, що поставляються веде до накладання істотних штрафів.
  • Низька маржа. Тенденція зниження цін на товари, що диктується в умовах конкуренції торговим мережами, а також короткий життєвий цикл сировини і готової продукції, ведуть до невисокого прибутку.
  • Безперервність процесів. Підприємства харчової промисловості ведуть діяльність в режимі нон-стоп. Для оновлення програмного забезпечення є лише невеликі вікна, частіше в нічний час у вихідні дні. А в силу тривалості процесу автоматизації харчового виробництва, краще подбати про це на самих ранніх етапах становлення бізнесу.

Комплексна автоматизація харчової промисловості

 

Специфіка харчової промисловості та висока конкуренція зобов’язує максимально оптимізувати всі процеси, з якими щодня стикається керівництво і співробітники виробничої компанії. З цим може впорається тільки сучасна ERP-система, що охоплює весь спектр обліку та управлінських функцій на підприємстві.

 

Комплексна автоматизація харчового виробництва передбачає розробку методології управління з метою:

 

  • зниження виробничих витрат
  • зростання рентабельності підприємства;
  • підвищення якості продукції та контролю;
  • зростання продуктивності;
  • оперативного управління і чіткого планування.

ERP-система на базі платформи «1С: Підприємство» — це перевірений і найбільш затребуваний у компаній-виробників в Україні інструмент для автоматизації технологічних процесів, розумного планування виробництва і розподілу ресурсів, а також ведення всіх видів обліку в єдиному інформпросторі.

 

ERP-рішення для харчової промисловості

 

Для автоматизації харчового виробництва рекомендовано впровадження таких рішень, як:

 

  • BAS ERP. Підходить для всіх виробничих підприємств. Буде незамінним помічників для компаній з багатопередільним виробництвом і процесами закупівель в умовах тривалих термінів поставки.
  • BAS Комплексне управління підприємством. Найбільш відповідний продукт для великих учасників сфери харчової промисловості, як українських, так і міжнародних, які хочуть забезпечити автоматизацію всіх контурів обліку.

Завдання підприємств харчової промисловості, які вирішуються за допомогою ERP:

 

  • Планування і управління виробництвом. Повна автоматизація технологічних процесів, відстеження відповідності стандартам якості і термінів придатності виробів харчової промисловості, облік сировини і розрахунок потреби в ньому, оперативне інформування зі складу та виробничих цехів. Просте управління змішаним типом виробництва. Планування на всіх етапах харчового виробництва.
  • Складська логістика. ERP-система дозволяє вести коректну документацію всіх складських операцій. Внесення необхідних даних при поставці. Облік даних виміру і протоколювання параметрів якості сировини, їх доступність для контролюючих органів. Багатокрокова інвентаризація без зупинки роботи складу.
  • Управління закупівлями. Автоматизовані схеми забезпечення в BAS ERP. План-фактний аналіз очікуваного до вступу і прийнятого на склад товару і сировини. Контроль параметрів сировини при закупівлі. Формування звітів про поточний стан складських запасів і їх оборотів.
  • Управління продажами. Діє система моніторингу цільових показників за методологією «drill down». Є можливість для обробки великого потоку замовлень з урахуванням різних схем ціноутворення, розподілу клієнтів за сегментами, відстеження та планування операцій, робота з поверненнями і т.д. Вбудована CRM-система, що настроюється під потреби підприємств харчової промисловості.
  • Фінансовий облік, розрахунок собівартості продукції. Планування, управління і облік усіма фінансовими операціями. Бюджетування, казначейство, планування і облік платежів. Паралельне ведення управлінського і оперативного обліку. Можливість формування звітності по ПСБО і МСФЗ. BAS ERP також підтримує функцію розрахунку і аналізу собівартості напівфабрикатів і готової продукції.

Є питання по автоматизації харчової промисловості? Отримайте відповідь від спеціаліста!

Задати питання

Рішення від assino

 

Компанія assino має успішний досвід автоматизації підприємств харчової промисловості різних напрямків з урахуванням всіх корпоративних вимог і стандартів.

Ми автоматизуємо:

 

  • виробництво кондитерських виробів;
  • хлібобулочну промисловість;
  • виробництво продукції з м’яса птиці;
  • яєчне виробництво;
  • м’ясопереробну промисловість;
  • рибопереробку;
  • молокозавод;
  • агрохолдинг і інші компанії харчового виробництва.

Можлива інтеграція конфігурацій BAS з іншими локальними системами обліку, раніше впровадженими на підприємстві.

 

Хочете отримати попередню оцінку можливості автоматизації ваших бізнес-процесів і варіанти готових рішень? Оформіть заявку на безкоштовний аудит від експертів по автоматизації бізнес-процесів харчової промисловості.

Заказать бесплатный аудит

Notice: Undefined variable: query in /home/dmsher/assino.com.ua/www/wp-content/themes/deploy/framework/modules/blog/templates/single/parts/single-navigation.php on line 56

Notice: Trying to get property of non-object in /home/dmsher/assino.com.ua/www/wp-content/themes/deploy/framework/modules/blog/templates/single/parts/single-navigation.php on line 56

Notice: Trying to get property of non-object in /home/dmsher/assino.com.ua/www/wp-content/themes/deploy/framework/modules/blog/templates/single/parts/single-navigation.php on line 56